niedziela, 1 lutego 2015

Podstawy zdrowego odżywiania - Część II

Kolejna, II część z cyklu zdrowe odżywianie.

1. Jedz zdrowe weglowodany

Indeks glikemiczny to nic innego jak zawartość czystego cukru w danym produkcie.
Wyższy powoduję skoki i wahania insuliny co sprowadza się do odkładania
tkanki tłuszczowej. Dlatego wybieramy produkty o niskim indeksie, jest to np.
ryż brązowy, kasza gryczana, ryż basmati, makaron razowy, płatki owsiane.
Przedstawione pokarmy są zaliczane do grupy węglowodanów złożonych.

2. Dokładnie przeżuwaj pokarm

Dzięki temu przyswaja się więcej składników odżywczych oraz minimalizuję się odkładanie
niestrawionych resztek pokarmowych, które mogą fermentować i zatruwać nasz organizm
Pamietajmy, że trawienie weglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej!

3. Ogranicz potrawy smażone

Utlenione w wysokiej temperaturze tłuszcze źle wpływaja na organizm. Smażenie może
się wiązać też z zaburzeniami trawienia. Jak już to robimy używajmy zdrowych tłuszczy
np. oliwy z oliwek.

4. Uważaj co kupujesz

Wiele osób kupuję produkty nie czytając etykiet. To, że na czymś piszę fit nie znaczy, że takie
będzie. Czasami można kupić białe pieczywo, które jest zabarwione karmelem co daje
wygląd ciemnego pieczywa. Większa świadomość naprawdę nie boli!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz